Стандарти породи

Стандарти породи "мейн-кун" за правилами WCF


1. Тіло

Від великого до дуже великого, м'язисте, довге і широке, створює враження прямокутності. Шия середньої довжини з міцною мускулатурою; широка грудна клітка. Лапи сильні, середньої довжини; подушечки лап з пучками вовни між пальцями. Хвіст принаймні повинен по довжині досягати плеча, широкий в основі і звужується до кінчика, з довгою вовною, що струмує.

2. Голова

Великий масивний череп, сквадрачений зовні та з прямими контурами; вилиці високі, ніс середньої довжини; "Коробка" масивна і квадратна, з помітним переходом до чола. Масивне підборіддя на одному рівні з верхньою щелепою та носом. Вигнутий профіль.

3. Вуха

Дуже великі, високо поставлені вуха, широкі в основі і звужуються до верху. Поставши майже вертикальний і високий, відстань між вухами має бути не більшою за ширину вуха в його основі. Опушення вуха простягається за межі його зовнішнього краю. На кінчиках вух бажані кисті.

4. Очі

Великі, овальні, розташовані далеко один від одного, трохи косо посаджені; колір ока має бути однорідним і гармонувати із загальним забарвленням.

5. Вовна

Коротше на голові та плечах, крім гриви; помітно подовжується до задньої частини корпусу, живота і "штанів". Густий підшерстя, м'який і ніжний, закритий грубішим зовнішнім покривом. Щільне опушення, що гладко прилягає до тіла, водонепроникно, повністю закриває задню частину корпусу, лапи і верхню сторону хвоста. Живіт та "штани" мають лише підшерстя. Пишна грива є бажаною, але не обов'язковою.

6. Забарвлення

Забарвлення шоколад і циннамон і, відповідно, їх освітлені варіації (лілак і фавн) не прийняті в жодних комбінаціях (біколорів, триколорів, таббі). Крім того, заборонено всі типи поінтових забарвлень. Будь-які інші забарвлення дозволені та названі в General Colour Guide.


Недоліки

Шерсть однакової довжини по всьому корпусу - істотний недолік, який навіть при чудовій будові забороняє титул CAC.

Оцінювальна шкала

Тіло 35 балів. Голова – 30 балів. Забарвлення та текстура вовни 25 балів. Забарвлення очей 5 балів. Загальний вигляд 5 балів.


Стандарти породи "мейн-кун" за правилами TICA


1. Голова

Форма. Широкий, модифікований клин, середнього розміру з сильно закругленим лобом і високими опуклими вилицями. Під вилицями має відчуватися чіткий стоп.

Очі. Великі, трохи овальні, виглядають майже круглими, коли широко відкриті. Широко поставлені. Розташовані трохи косо по відношенню до зовнішнього краю вуха. Забарвлення - це будь-який відтінок зеленого та/або золотого, блакитного або різноокого для білих тварин. Жодних споріднених відносин між забарвленням вовни та кольором очей.

Вуха. Великі, високі, широкі в основі. По відношенню до голови постав високий і злегка спрямований назовні нахил. Відстань між вухами не повинна бути більше. Чим ширина основи вуха. Нижня основа розташована трохи далі тому, ніж верхня. Помірно загострені. Рисичі пензлики вертикально вгору продовжуються зі зворотного боку вуха. Опушення вуха продовжується горизонтально поза зовнішньою межею вуха.

Підборіддя. Прямий, на одній лінії з носом та верхньою губою.

Коробка. Квадратна.

Профіль. Пологий увігнутий нахил. Дозволяється деяка опуклість наприкінці.

Шия. Середня довжина, з міцною мускулатурою.

2. Тіло

Корпус. Великий, довгий, прямокутний, але не тонкий.

Лапи. Середніх пропорцій по відношенню до тіла з міцним кістяком та мускулатурою.

Ступні. Великі, округлі, з пучками вовни між пальцями.

Хвіст. Широкий в основі і загострений до кінчика, чудово опушений, з вовною, що струмує, по довжині не менше, ніж довжина тіла до основи хвоста.

Кістяк. Потужний.

Мускулатура. Міцна, сильна.

3. Вовна/Забарвлення/Малюнок

Довжина. Нерівна, коротша на плечах, що поступово подовжується до живота і "штанів". Спереду довгий комір-грива навколо шиї, живіт та штани дуже кудлаті. Повний комір не обов'язковий, проте бажано, щоб він починався від заснування вух.

Текстура. Погодна шерсть. Вовна щільно прилягає до тіла, плавно спадаючи вздовж корпусу. Є легке підшерстя, але не бавовно- або шерстеподібне.

Забарвлення. Традиційні категорії, усі дивізіони, усі забарвлення. Біле обведення навколо очей, губ і підборіддя допустиме, за винятком солідних забарвлень.

Важливе зауваження

Кішки пропорційно дрібніші, ніж коти і можуть важити на 2-3 кг менше. Повинно бути обов'язково зроблено припущення для цієї значної різниці у розмірах. Дорослі коти можуть мати більші та ширші голови, ніж кішки.

Штрафується

Різко виражені віскери. Визначний вперед підборіддя. Провал чи сильна опуклість в кінці носа. Недостатня кількість підшерстя. Поодинокі кропи, медальйони або плями. Прямий профіль. Широко поставлені або вуха, що розвалилися. Довгі худі ноги. Розкосі мигдалеподібні очі. Плоский край верхньої повіки, коли око широко відкрите. Недостатньо "кудлатий" живіт. Короткий хвіст. Округла голова. Вовна однакової довжини по всьому тілу. Коротке кремезне тіло. Легкий кістяк. Дрібний розмір тварини загалом.

Оцінювальна шкала

ГОЛОВА 37 балів: Форма 12. Очі 5. Вуха 10. Коробка та підборіддя 5. Профіль 3. Шия 2.

ТІЛО 38 балів: Корпус 10. Лапи 10. Хвіст 10. Кістяк 5. Мускулатура 3.

ШЕРСТЬ/фарбування/малюнок 25 балів: Довжина 10. Текстура 10. Забарвлення 5.


Стандарти породи "мейн-кун" за правилами FIFe

1. Тіло

Тілобудова кішок і котів цієї породи велика, голова з квадратною лінією і великими вухами. Шия у котів та котів породи мейн-куна мускуліста та сильна. Тіло котів і кішок має прямокутну форму м'язисте, міцне і довге з широкою грудною клітиною, кістяк масивний, хвіст довгий, що струмує. Відчуття сили та потужності створюють щільність і хороший їх м'язовий тонус.

2. Голова

Форма голови котів і кішок мейн-кунів має середній розмір із квадратними лініями, профіль із злегка увігнутим переходом та м'яко закругленим чолом. Вилиці опуклі та високі. Мордочка має квадратну лінію, з носом та обличчям середньої довжини. Між мордочкою і вилицями повинен бути правильний і точний перехід. На вертикальній лінії верхньої губи та носа знаходиться міцне підборіддя.

3. Очі

На мордочці розташовані широко поставлені великі, трохи овальні очі, коли вони широко розкриті, вони здаються круглими. Розташовані очі трохи під нахилом. Очі мейн-куна можуть мати будь-який колір. Між кольором вовни та очей немає взаємозв'язку. Бажано, якщо колір очей буде чистим.

4. Вуха

Широкі в основі, великі, трохи загострені з жовтуватими пензликами. За зовнішній кордон вух мейн-куна виступають пензлики вовни, що знаходяться у вухах. Розташовані вуха високо на голові з невеликим нахилом назовні. Відстань, яка має бути між вухами, відповідає ширині одного вуха. З віком між вухами відстань трохи збільшується.

5. Кінцівки та лапи

Ноги котів та котів цієї породи мають середню довжину, дуже міцні, разом із тілом вони утворюють прямокутник. Лапи округлі, великі, між пальцями є пучки вовни.

6. Хвіст

Хвіст дорівнює довжині їхнього тіла - від лопаток до основи його хвоста. В основі хвоста він широкий, який звужується до його кінчика. На хвості шерсть струменева і довга.

7. Вовна

Структура вовни мейн-кунів «всепогодна», густа. На голові, плечах і ногах шерсть коротка, яка подовжується поступово до низу спини і боків, з пухнастим животом і з мішкуватими, довгими і кудлатими штанами на задніх ногах. Також може бути і комірець. Шерсть мейн-кунів має шовковисту текстуру. Підшерстя у них тонке і м'яке, яке покрите гладкою і грубою вовною.

Забарвлення мейн-кунів може бути всіх колірних варіацій, з білим кольором включаються всі варіації малюнків. Такі малюнки, як фіолетовий, шоколадний, фавн, пойнтовий та циннамон – виключаються. Кількість білого кольору може бути будь-яка – це і білий медальйон, біла зірочка, комірець білий, на животі білий, на лапках білий тощо.